fredag, november 18

Appel i samtiden


Politik:
I slutningen af 1. verdenskrig var der kaos i Tyskland. De tyske arbejdere krævede politiske reformer og kejseren afsat. I begyndelsen af november 1918 var situationen i Tyskland så tilspidset at man frygtede at udviklingen ville føre til et kommunistisk styre, hvilket medførte at socialdemokratiets leder, Friedrich Ebert, meddelte at han ville trække sig ud af regeringen hvis ikke kejseren straks gik af. D. 9. november trådte kejser Wilhelm II tilbage og Tyskland blev udråbt til republik.

Befolkningen:
Efter krigens afslutning var markens værdi kun ca. 1/5 af værdien før 1914. Den hastigt voksende inflation gik ud hele befolkning. deres sparepenge skrumpede, i løbet af kort tid, ind til ingenting. Snart var hele den tyske middelklasse kastet ud i dyb fattigdom. Mange tyskere led af hungersnød og det lod til at elendigheden aldrig ville tage en ende, hvilket første til bitterhed, der rettede sig mod systemet og den nye demokratiske regering.

Hitler får magten.
Hitler fik hurtig magten i starten af 1930'erne da han lovede et bedre og rigere Tyskland. Der var forbedringer økonomisk i landet og på den enkelte borgers plan. Hitler fik magten i 1933 og Tyskland så frem til lysere og bedre tider. 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar